Läxblogg 7: Personlig försäljning- tar relationen slut efter köptillfället?

I dagsläget finns det ett flertal olika typer av personlig kommunikation, det finns inte en standardmall som alla använder. Fördelar med personlig kommunikation är att säljaren kan vara mer flexibel och anpassa budskapet i samband med den direkta feedbacken från kunden. Nackdelar kan anses vara minskad kontroll av budskapet och att det ofta är höga kostnader inblandade i form av exempelvis resor, utbildning etc. (Fill, 2005)

Denna vecka har vi valt att titta närmare på figur 28.3, fast vi har gått ett steg längre. Figuren beskriver att en kund först måste bli medveten om ett behov eller problem, därefter hittas förhoppningsvis en lämplig lösning som gör att kunden väljer att agera genom ett köp, det sista steget beskriver om kunden är nöjd eller inte med sitt köp.


Vi har valt att väva in denna modell i den merförsäljning som uppstår efter köpet. För att exemplifiera detta kan vi nämna ett bolag som Viasat som säljer tv-kanalstjänster. Bara för att köpet är klart innebär det inte att den personliga försäljningen och kundrelationen är över. I en intervju med Sandra, som jobbar på Viasats kundtjänst framkom det att modellen även passar in på försäljning via kundtjänst. En kund blir medveten om ett behov, kanske parabolen strejkar, kunden ringer in till kundtjänst som försöker lokalisera problemet och hitta en snabb och smidig lösning, lyckas detta blir kunden nöjd och mer benägen att lyssna på den merförsäljning/personliga försäljningen som följer. Exempelvis: ”Jag ser här att du har en box, du råkar inte ha mer än en TV hemma? Man får ett jakande av kunden. Vad bra, för just nu har vi ett specialerbjudande där du har möjlighet att få ytterligare en box, vore det inte skönt att få ha TV:n i fred och se det du vill, när du vill? " Ytterligare ett jakande svar och man har en ny försäljning på denna kund. Kunden har insett att det finns ett behov/problem och att det kan lösas. Säljaren använder här en väl beprövad säljteknik.

                                                                                                                                                                                  
Genom att först förstå kundens problem, hjälpa och tillfredsställa ökar känslan av förtroende i kundrelationen. Att försäljaren sedan lyckas göra kunden medveten om ett behov som han kanske inte tänkt på, men som skulle kunna underlätta vardagen, gör att känslan av att känna sig speciell infinner sig, eftersom  just jag blev erbjuden en förbättring som jag kanske inte tänkt på innan, samtidigt som den till viss del är anpassad efter just mina behov.

 



Denna typ av anpassad försäljning till befintliga kunder tyder på att företaget vill stärka sina relationer och samtidigt skapa nya försäljningstillfällen. Betydelsen av att ha nöjda och lojala kunder är en förutsättning för att skapa långsiktig lönsamhet. Det är alltså av stor vikt för ett företag och säljaren att se kunden i ett större perspektiv, där relationen inte tar slut när det aktuella köpet är avklarat. Vi kan i en modell från Grönroos (2007) se hur kunden ur ett längre perspektiv (kundens livslängd) kommer att genomgå tre faser; den initiala fasen, köpfasen och konsumtionsfasen.


"The customer relationship lifecycle" Grönroos, 2007, s. 269

Beroende på kvalitet på kundservice samt företagets förmåga att uppfylla de löften kunden fått i exempelvis marknadskommunikationen skapas en längre kundrelation där lönsamhet kan analyserar över en längre tidsperiod. Det är alltså viktigt för ett företag att analysera var respektive kund befinner sig i sin livscykel för att kunna anpassa sina marknadsföringsåtgärder. Viasats kundtjänst är ett sätt att arbeta aktivt med försäljning och marknadskommunikation.

Vi menar alltså att ett företag där säljarna är välbekanta med "the buying formula" och "the customer relationship lifecycle" har goda möjligheter att anpassa sin marknadskommunikation så att långsiktiga kundrelationer ger lojala kunder och lönsamhet. För oss innebär personlig försäljning att kundrelationen fortsätter långt efter det aktuella köpet.

Kommentera gärna med dina åsikter om upplevda efterköpssituationer, hur de hanterades ur företagets perspektiv och hur kundrelationen påverkades.


Nu är det jul igen!


Jag måste bara rekommendera er alla som önskar er lite tips på julpyssel så här veckan innan jul att besöka Dansukkers hemsida. Här kan vi prata om integrerad verksamhet på flera nivåer.

Julpysslet består av att baka pepparkakor och slå in dem i cellofan och ge bort, baka julgransdekorationer eller fina muffins, göra en julgranskaka, snöflingor, lyktor av pepparkakor, snölandskap, placeringskort eller servettringar, hus av bitsocker eller julgranspynt av kristyr. Här har alla både stora och små mycket pyssel att göra fram till jul. Kika in på hemsidan. (Klicka här).


Den som vill göra något extra gott till jul kan hitta recept på likörtoppar, ischoklad, krispig mandelnougat, pepparkakskola eller nötkrokant. Alla recept innehåller givetvis någon av Dansukkers produkter. Testa gärna att göra eget godis enligt recepten på deras hemsida (Klicka här).



Här finns också förstås recept på julens goda bakverk som saffransmuffins och adventsbröd (Klicka här). Dessutom finns recept på klassiska kakor på nytt sätt (Klicka här). Tio klassiska julrecept med både hur skinkan ska griljeras och sillen ska läggas in finns här (Klicka här).


Naturligtvis finns även förslag på värmande drycker till jul (Klicka här).







Dessutom återfinns produkter från Dansukker i TV4 när Leila julbakar. Dansukker skriver på sin hemsida:
"Leila bakar sina favoritgodsaker på både gamla och nya sätt. Hon berättar om sin inspiration och vilka knep man bör använda för att nå bästa resultat. Det kommer att bjudas på bland annat Rocky Road cupcakes, Fransk chokladkola, vit chokladfudge och traditionella mandelmusslor. Allt sker i hennes egna ljusa och eleganta kök som är komplett med vilka drinkar och drycker som gäller inför högtiden så kommer Leila ge ett recept på detta i varje program" (Klicka här).


Som om detta utbud på hemsidan inte räcker så kan här alla skicka sena julhälsningar om ni missade att julkorten skulle ha postats den 16:e december för att hinna fram innan jul. Så här går det till. "Sänd en julhälsning till dina nära och kära och deltag samtidigt i vår tävling. Det är enkelt – skicka fem julkort och svara samtidigt på vår fråga. Då har du chans att vinna ett presentkort på 300 kr hos Cervera. Vi har tre presentkort att lotta ut, tävlingen pågår till 26 december. Självklart kan du skicka hur många kort du vill utan att delta i vår tävling. Portofritt!" (Klicka på bilden för att komma till tävlingen).


Dessutom kan du passa på att beställa gratis broschyrer med alla nya julrecept lagom till jul-baket (Klicka på bilden).
Naturligtvis kan den som vill prenumerera på ett nyhetsbrev från Dansukker.

Dansukker ingår i Danisco A/S som är marknadsledande inom tillverkning av matingredienser. Den interaktiva sidan på Dansukkers hemsida ökar kundens delaktighet och ökar intresset för företagets produkter för dem som kanske tidigare var måttligt intresserade. Den integrerade marknadskommunikationen genom de web-baserade multifunktionerna stärker relationen till kunder som när de väl funnet sidan och är lite intresserade av bakning eller pyssel finner att sidan uppdateras frekvent och att det kan vara lönsamt att prenumerera på nyhetsbrevet.

Har någon prövat något av recepten på hemsidan? Kommentera gärna!

Slutbrusat för idag!
/Annelie

Läxblogg 6: Hur arbetar en internetbank med integrerad marknadskommunikation?






Skandiabankens vision är att "ha de mest nöjda kunderna" och värdeord inom organisationen är accountability, respect, passion och pushing beyond boundaries (http://www.skandiabanken.se/).


Hur kommunicerar då Skandiabanken med sina kunder för att uppnå sin vision?


Enligt nedanstående figur "The integrated marketing communication triangle" (Grönroos, 2007) bygger integrerad marknadskommunikation på att vad företaget säger, gör och vad människor tycker ska stämma överens.




(Grönroos, 2007, s.307)


What the firm says? Skandiabanken uttrycker i planerad kommunikation att de är prisvärda, enkla och ärliga genom integrerad marknadsföring med samma typsnitt, design och samma "story".


What the firm does? De kommunicerar med budskap om bra villkor utan onödiga avgifter med hjälp av olika kommunikationsverktyg för att skapa ett sammanhängande budskap så att människor ska känna igen sig. Internt arbetar Skandiabanken med värdeorden och visionen dagligen och detta är av högsta intresse för ledningen då värdeorden ska kunna spåras i kundservicepersonalens kundkommunikation. Troligen hanteras informationen via intranät men även via veckomöten då det informeras om kommande kampanjer för att alla ska vara förberedda.


What others say and do? Den oplanerade kommunikationen är svår att kontrollera. Om vi utgår ifrån den blogg VD Fredrik Sauter skriver där kunder och utomstående kan kommentera kan man reflektera över att det är många som gillar det banken står för och en del kunder ifrågasätter och klagar. För att utvärdera marknadskommunikationen och vad kunderna tycker på riktigt krävs det att exempelvis Nöjd Kund Index (NKI) utförs under årets gång.



                                                                                      

www.skandiabanken.se

Vi kan alltså se att Skandiabankens vision är i linje med den integrerade marknadskommunikationen och de verkar arbeta intensivt för att kunderna tydligt ska se bolaget som enhetligt. Den senaste tiden har Skandiabanken även fått utrymme i Dagens Nyheter där det uppmärksammats det arbete VD Fredrik Sauter gör för att motarbeta barnporr. Att en bank kan visa socialt ansvar skapar en känsla av "goodwill" och denna PR är gratis och av hög trovärdighet (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=846975).  Den PR som Skandiabanken får samt positiv word of mouth (WoM) är oplanerad kommunikation som är gratis men mycket effektiv (Grönroos, 2007). Värt att kommentera är också hur lite företag kan göra åt negativ WoM och hur mycket mer den sprids.

Viktigt är att fortsätta leverera och behålla det kundfokus som finns och att alla tre sidor av Grönroos integrerade marknadskommunikationstriangel säger samma sak internt och externt; enkelhet, prisvärd service och ärlighet. Den interna marknadsföringen är alltså minst lika viktig som den externa. De nackdelar som finns med att differentiera sig tydligt som en internetbank är att potentiella målgrupper, som exempelvis äldre data-ovilliga kunder, försvinner samt med den integrerade marknadskommunikationen ökar tidsåtgången för företagets planeringsbeslut och kan hämma kreativiteten inom företaget (Fill, 2005). Kommunikationen ut mot kund säger samma sak vare sig det visas i TV, på hemsidan eller via en kundtidning. Vi anser att Skandiabanken lyckats med att integrera sin marknadskommunikation genom olika kommunikationsverktyg och att kunna möta kundernas förväntningar och kommunicerar sin vision från insidan till utsidan - internt och externt.



Nöff nöff, jag vill brusa mer..(men då blir det för många ord)

Julrapport 2008



Svensk Handel har för andra året i rad kommit med en julrapport som kartlägger hur medlemmar i Svensk Handel ser på den kommande julhandeln. Julrapporten innehåller både prognoser och julklappstips så kika gärna på den i sin helhet. Försäljningen under december månad utgör cirka 10% av den totala försäljningen i dagligvaruhandeln och 10,9% av försäljningen i sällanköpsvaruhandeln. Leksaker fortfarande i topp (Källa: Handelns Utredningsinstitut - HUI).



Trots lågkonjunktur som handlarna tror kommer att påverka deras omsättning rustas för en intensiv julhandel, speciellt med tanke på att Julafton inträffar på en onsdag och det finns fyra hela helger i december att ägna åt julklappar och julmats-inköp. Totalt sett har detaljhandelns omsättning under 2008 stagnerat något, men prognosen säger att julhandeln kommer att omsätta ca 61 miljarder kronor, vilket är 1,4 miljarder mer än förra året. Nordea har dock kommit med motstridiga uppgifter där julhandeln skulle minska i år. I den undersökning de gjort skulle vi svenskar julhandla för 31 miljarder kronor eller 5170 kronor per person. Mest handlar norrlänningen för (5640 kr) och minst spenderar människor i Mellansverige (4850 kr). Personligen tycker jag att prognosen mellan Svensk handel och Nordea är väldigt olika, men de kanske jämför olika saker fast det inte framgår i artiklarna. Skillnaden mellan prognoserna är egentligen att Svensk handel utgått från uppgifter från sina medlemmar (butiksinnehavare med högre förväntningar kanske) medan Nordea grundar sin undersökning på 4000 konsumenter i Norden.



Årets julklapp är en upplevelse om någon av er skulle ha missat detta och årets storsäljare är enligt Svensk handel ekologiska varor och näthandel.

Om det är så att ni behöver lite tips inför julhandelns så publicerar jag här de julklappstips som Svensk handel vill delge oss alla i sin rapport. Segmenterat och klart.

Kundens livsstil är utgångspunkten och handlarna har kommit fram till följande tipps till tomten:



Tips till barnfamiljen:
DVD-box, familjespel och fototapeter
I-Teddys, Funkeys
Presentkort

Tips till studenten:
Kundkort laddat med pengar
Biocheckar
Saker till hemmet
Bärbar dator

Tips till 55+:
Blodtrycksmätare, pulsmätare, gåstavar, träningsskor med senaste tekniken
Prenumerationer på tidningar
Accessoarer med hög kvalitet exempelvis skinnhandskar eller lyxiga yllehalsduk
Vackra bilderböcker, coffee-table-books

Tips till mysparet:
Stekhäll i järn för bordet och boken "Smakens magi" (Bengt-Göran Kronstam)
Hemmabiosystem, sällskapsspel eller pussel
Vandringskängor, boken "1000 places to see before you die, handbok för världsresenären"

Tips till tweens (in between 8-13):
Fototapet (helt rätt i tiden att tapetsera med stora foton på väggen)
Senaste data eller tv-spelet (WOW senaste expansionen)
Schyssta jeans (modellen viktigare än märket)
Böcker och presentkort

Tips till storstadssingeln (individualister i alla åldrar):
Presentkort
Espressobryggare, hemmaspa, värdecheckar på personens favoritfik
Böcker med lokal anknytning

Lycka till med inköpen!

Slutbrusat för idag.
Annelie

En aptitretare inför Julen?



Duka har i år valt att i diverse veckomagasin annonsera inför julhandeln och bilderna är utrycksfulla i all sin enkelhet, eller hur? Märk också att denna första annons hänvisar till ytterligare annonsering senare i samma tidning.




Senare i samma tidning börjar alltså ett flera sidor långt bild-kollage. På sin hemsida har Duka förklarat julens trender för att underlätta för oss konsumenter som fortfarande tvekar vad vi ska handla och varför.

"Julen på DUKA är traditionell med inslag av romantiskt sekelskifte och skandinavisk design. Färgskalan är traditionellt röd och vit med inslag av svart och grönt och självklart silver och guld. Det är den härliga julkänslan som genomgående fått prägla vårt sortiment. Produkterna passar både på och kring ditt julbord men är givetvis utmärkta att ge bort som julklappar."

Antagligen har Duka valt att påminna om det vardagliga som behöver köpas in, som exempelvis bestick, porslin och textil, på ett trendigt sätt med inslag av jul. Det jag tycker är intressant är att Duka valt att utelämna text som ska locka intresset utan arbetar med effekten av bilden.

Grönroos (2007) skriver om betydelsen av olika medier och hur trovärdiga de är i konsumenternas ögon och trovärdigheten är sämst för annonsering och massmarknadsföring. Inte så svårt att förstå.


"Sources of communications messages" (Grönroos, 2007, s 306)

Kanske är det anledningen till utelämnandet av text till bilderna i Dukas annonseringskampanj inför julen 2008. För att verka mer trovärdig säger en bild mer än tusen ord, eller? Samtidigt visar bilden ett tydligt produktbudskap med design  och kvalitet vilket då är mer trovärdigt.

Kommentera gärna!

Brus nonstop!
Annelie


Läxblogg 5: YES - ett älskat varumärke

Överallt möts vi som konsumenter av varumärken. I alla vardagliga inköpssituationer ska vi välja vilken av flera liknande produkter vi ska köpa med hem. Ett sätt för leverantören att underlätta för konsumenten samtidigt som produkten får en långsiktig konkurrensfördel är att bygga upp ett starkt varumärke. Ur ett relationsperspektiv kan vi se att ett etablerat varumärke kan skapa någon form av relation till köparen genom att produkten ger kunden mervärde och att varumärket representerar en personlig egenskap som tilltalar kunden. Marknadskommunikationens roll blir då att förmedla varumärkets personlighet och att upprätthålla en långsiktig relation med målgruppen (Fill, 2005). En modell som synliggör avsändarens och mottagarens bild av budskapet i form av varumärket är varumärkes-prisman av Kapferer (2004).


”Brand identity prism (Kapferer, 2004 återgiven av Fill, 2005, s 397)”


I modellen identifieras varumärkets externa uttryck med produktens fysiska egenskaper, kundrelationen och kundreflektion medan interna uttryck (ryms i varumärket) definieras som personliga egenskaper, kultur och själv-image. Detaljerad beskrivning ses i tabellen nedan.

 

" Brand facets (Kapferer, 2004 återgiven av Fill, 2007, s 397)"


Den typ av marknadskommunikation som företaget sedan väljer avgör hur kontakt sker med målgruppen. Grönroos (2007) tydliggör sambandet mellan varumärkets kontakt med målgruppen och långsiktigt relationsbyggande.

 

"Brand contacts forming a brand relationship (Grönroos, 2007, s. 332)"


I modellen kan vi anta att företag har ett långsiktigt sätt att bygga relationer genom varumärket på flera olika sätt. De planerade kommunikationsstrategierna bildar tillsammans med oplanerade kommunikationsbudskap, service och produktbudskap varumärkeskontakt med kunden. Om företaget är medveten om hur påverkan sker på flera fronter samtidigt kan marknadskommunikationen användas effektivt. Märk att kunden är i centrum av modellen och de oplanerade budskapen upptar en ganska stor del av cirkeln.

 

Hur kan då dessa modeller omsättas i praktiken?


Vi valde att titta närmare på Sveriges mest älskade varumärke. Undersökningsföretaget Isi Wissing gjorde nyligen en undersökning som visade att Sveriges mest älskade varumärke är diskmedlet YES. Den fullständiga listan ser ut så här:

1. YES diskmedel
2. Apoteket
3. Ikea
4. Lambi
5. Sony Ericsson
6. Adidas
7. Svinto
8. Nokia
9. Ajax
10. Levis


Hur undersökningen gått till och vilka frågor som använts framgår inte riktigt men vi kan konstatera att ”Word of Mouth”-kommunikation (oplanerade budskap) är värdefullt för att skapa och bibehålla starka varumärken, då denna lista sprids på Internet. YES diskmedel marknadsförs av Procter & Gamble (P&G) och varumärket YES diskmedel. P&G har valt att marknadsföra varje produkt i sitt sortiment som ett eget varumärke som kunden egentligen inte direkt kopplar tillbaka till företaget. YES diskmedel har alldeles nyligen fått en uppföljare i YES Clean & Care. På P&G hemsida står följande:

 

”Produkter inom hushållssegmentet i Norden genomgår nu en unik förändring där hem och skönhet möts. YES lanserar den största produktnyheten på 40 år som nyligen gjorde stor succé i Storbritannien. YES Clean & Care är ett nytt sorts diskmedel som hjälper till att hålla händerna mjuka och lena samtidigt som disken effektivt rengörs från fett och smuts. YES Clean & Care kombinerar nytta med skönhet!” (www.pg.se)



P&G har valt att använda sitt kända varumärke YES för att introducera en ny version YES Clean & Care (brand extension). Produkten finns i två dofter Aloe vera & Gurka och Silke & Orkidé. Så här såg annonskampanjen ut:

 


"Hem och skönhet möts". "Ta hand om disken - ta hand om dina händer". Här kommuniceras med målgruppen som borde utgöras av alla hushåll där disken behöver tas omhand, men speciell segmentering har antagligen skett avseende kvinnor med intresse för mode, hudvård, heminredning. Vi kan verkligen se hur renhet och fräschhet ska förmedlas genom bilderna i annonsen. En tydlig koppling kan göras till Kapferers varumärkes-prisma där följande externa och interna uttryck kan synliggöras:

 

Fysik:                    

Flaskan återfinns i ny version som ger uttryck för ett nytt koncept med hudvårdande diskmedel.

Personlighet:     

På hemsidan används en manikyrists uttalande angående produktens hudvänlighet antagligen för att förstärka trovärdighet och kundnyttan.

Kultur:                   

Ett antal värdeskapande egenskaper som hög kvalitet, renlighet och mjukhet kommuniceras för att differentiera produkten mot konkurrenternas.                    

Relation:          

Relationen med målgruppen (alla hushåll men speciellt kvinnor) skapas genom planerade och oplanerade budskap med specifikt fokus på produkt (återknyter till Grönroos modell för relationsskapande).

Kundreflektion:

Målgruppen består antagligen av kvinnor som är måna om sin hud och vill få ut mer av diskmedlet än bara att diska.

Själv-image:   

I kundens sinne kan det finnas kvar en doftupplevelse, mjukhet, lenhet och lite lyxig  känsla av en vardagshändelse som att diska.

 

Kapferer (2004) menar att det är balansen mellan ovanstående element som avgör om varumärket får en egen identitet och egenskaperna ovan kan ses som en mix av olika strategier att positionera sitt varumärke i förhållande till konkurrenterna. Grönroos (2007) relationsperspektiv med kundfokus kan integreras med Kapferers modell i det avseende att kommunikationsstrategierna sker i interaktion med kunden i både det externa och interna uttrycket. Marknadskommunikationen för YES Clean & Care kan vi som konsumenter följa i TV-reklam, tidningsannonser och på Internet. I de intervjuer som gjordes inför blogg 5 köpte kunderna fortfarande "gamla" YES och hade inte informerats om den nya produkten. P&G väljer antagligen att skapa en relation till den nya produkten genom att förstärka egenskaper hos produkten som just renhet och omvårdnad (clean & care) för att tilltala målgruppen. Den nya produkten är ingen lågprisprodukt som ska locka de som köper den billigaste sorten, utan ska ge ett mervärde som skapar kundrelation och lojala kunder. Kundens kontaktyta med varumärket finns på flera olika kommunikationsplan och framtiden får utvisa om YES Clean & Care blir en succé som uppföljare till "gamla" YES (Sveriges mest älskade varumärke).

 

Sammanfattningsvis kan vi i ett praktiskt exempel koppla teoretiska modeller när vi antar att YES Clean & Care är en vidareutveckling av ett älskat varumärke där Procter & Gamble integrerar sin marknadskommunikation genom flera kommunikationsverktyg och vi kan synliggöra varumärkeskommunikationen genom Kapferers prisma och relationsskapandet genom Grönroos (2007) modell för varumärkeskontakt.

 

Brusnonstop - alltid nära dig! Vi avslutar med en varumärkes-symbol som vi alla känner igen.

 

Kommentera om detta berör just dig!


Spionfoton och live-intervjuer inför läxblogg 5

Under helgens matshoppning på ICA Maxi i Norrköping togs lite spionbilder inför blogg 5 och titta närmare på hur Maxi valt att positionera Yes-produkterna i butiken. 

Som vi känner till vid det är laget är placeringen av produkter avgörande för att fånga kunders intresse och få dem att köpa varan, då många ofta tar det som finns framför ögonen, bokstavligt talat men även det som finns på lämplig nivå för handen.  Det som förundrade mig var hur Maxi valt att ställa upp Yes- produkterna.



Som vi kan se på bilden ovan, upptar Yes - diskmedelstabletterna dels en hel hyllsektion dels några hyllor i ställningarna bredvid. Helt klart har Yes- produkterna fått mycket plats och finns lättåtkommligt för alla gällande bl.a. höjd.


På dessa två bilder visas hur handdiskmedlet däremot "enbart" upptar  dels 2,5 hela hyllor i den ena ställningen , räknat nerifrån (ovan bild) samt att de delar hylla med konkurrenter, dels har Yes en hel hylla längst ner i den anslutande hyllsektionen (nedre bild).


Vi fick intrycket att handdiskmedlet fått sämre platser, dvs. de nedre hyllorna, på grund av att de produkterna är så pass välkända att de säljer sig själva trots det dåliga läget i hyllsektionen. Kanske Maxi försöker lyfta fram de andra alternativen, för att öka konkurrensen så att Yes inte ska erhålla totalt monopol på diskmedel? Dock rådde det ingen tvekan om att  Yes var de produkter det fanns mest av i hyllorna för just diskmaskinen, gällande handdisken hade de sämre position men de upptog ändå mer plats totalt än konkurrenterna, även om det inte ser ut så om man bara tittar snabbt på bild nummer två uppifrån.

Under besöket vid rengöringsektionen ställdes även frågor till några främlingar vilket diskmedel de köpte och varför.


Anna
, 33, svarade att hon valde Yes Naturals - blå lavendel p.g.a. hon tyckte att den luktade godare än original Yes och att den levde upp till hennes förväntningar att "underlätta diskandet", samtidigt som den ska vara mild för händerna och bra för miljön. "Bara för att man diskar för hand behöver det inte lukta dissektionsmedel i hela huset,. Jag ser det lite som att lavendeln är lite av en aromaterapi som lugnar ner mig samtidigt som jag diskar, dvs jag varvar ner samtidigt som disken försvinner".  


Niklas
, 29, köpte Yes Sensitive, dels för att flickvännen sagt åt honom att köpa den men även dels för att deras 5-åring brukade vilja hjälpa till med diskandet. Därför ville de använda någon oparfymerad produkt som bl.a. Astma- och allergiförbundet rekommenderat för att förebygga ev. allergisk reaktion, då barn ofta är känsligare.


Nina
, 21, brukade ta det diskmedel som fanns närmast till hands och var billigast, hon hade ingen särskild favorit.

 

Tre röster ur YES kundkrets som har helt olika utgångspunkt när de köper produkten. Hur har YES valt att skapa en nära relation till sina kunder? Hur kommunicerar YES med sin marknad? Har varumärket betydelse vid köpbeslutet?

 

Läs vidare på läxblogg 5...


RSS 2.0