Julrapport 2008Svensk Handel har för andra året i rad kommit med en julrapport som kartlägger hur medlemmar i Svensk Handel ser på den kommande julhandeln. Julrapporten innehåller både prognoser och julklappstips så kika gärna på den i sin helhet. Försäljningen under december månad utgör cirka 10% av den totala försäljningen i dagligvaruhandeln och 10,9% av försäljningen i sällanköpsvaruhandeln. Leksaker fortfarande i topp (Källa: Handelns Utredningsinstitut - HUI).Trots lågkonjunktur som handlarna tror kommer att påverka deras omsättning rustas för en intensiv julhandel, speciellt med tanke på att Julafton inträffar på en onsdag och det finns fyra hela helger i december att ägna åt julklappar och julmats-inköp. Totalt sett har detaljhandelns omsättning under 2008 stagnerat något, men prognosen säger att julhandeln kommer att omsätta ca 61 miljarder kronor, vilket är 1,4 miljarder mer än förra året. Nordea har dock kommit med motstridiga uppgifter där julhandeln skulle minska i år. I den undersökning de gjort skulle vi svenskar julhandla för 31 miljarder kronor eller 5170 kronor per person. Mest handlar norrlänningen för (5640 kr) och minst spenderar människor i Mellansverige (4850 kr). Personligen tycker jag att prognosen mellan Svensk handel och Nordea är väldigt olika, men de kanske jämför olika saker fast det inte framgår i artiklarna. Skillnaden mellan prognoserna är egentligen att Svensk handel utgått från uppgifter från sina medlemmar (butiksinnehavare med högre förväntningar kanske) medan Nordea grundar sin undersökning på 4000 konsumenter i Norden.Årets julklapp är en upplevelse om någon av er skulle ha missat detta och årets storsäljare är enligt Svensk handel ekologiska varor och näthandel.

Om det är så att ni behöver lite tips inför julhandelns så publicerar jag här de julklappstips som Svensk handel vill delge oss alla i sin rapport. Segmenterat och klart.

Kundens livsstil är utgångspunkten och handlarna har kommit fram till följande tipps till tomten:Tips till barnfamiljen:
DVD-box, familjespel och fototapeter
I-Teddys, Funkeys
Presentkort

Tips till studenten:
Kundkort laddat med pengar
Biocheckar
Saker till hemmet
Bärbar dator

Tips till 55+:
Blodtrycksmätare, pulsmätare, gåstavar, träningsskor med senaste tekniken
Prenumerationer på tidningar
Accessoarer med hög kvalitet exempelvis skinnhandskar eller lyxiga yllehalsduk
Vackra bilderböcker, coffee-table-books

Tips till mysparet:
Stekhäll i järn för bordet och boken "Smakens magi" (Bengt-Göran Kronstam)
Hemmabiosystem, sällskapsspel eller pussel
Vandringskängor, boken "1000 places to see before you die, handbok för världsresenären"

Tips till tweens (in between 8-13):
Fototapet (helt rätt i tiden att tapetsera med stora foton på väggen)
Senaste data eller tv-spelet (WOW senaste expansionen)
Schyssta jeans (modellen viktigare än märket)
Böcker och presentkort

Tips till storstadssingeln (individualister i alla åldrar):
Presentkort
Espressobryggare, hemmaspa, värdecheckar på personens favoritfik
Böcker med lokal anknytning

Lycka till med inköpen!

Slutbrusat för idag.
Annelie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0